Canada #7 – Morning Dew

Je staat daar dan.
Je kijkt rond, draait bijna 360°.
Je weet niet waar eerst te kijken.
Je weet niet hoe je dit op foto kan vastleggen.

Je weet wel dat geen enkele foto de volledige schoonheid van wat je ziet, wat je ruikt, van wat je hoort kan terug produceren. Je zucht dan maar en trekt tientallen foto’s, in de hoop dat je toch iets van de natuurpracht kan vastleggen.

Dat gevoel hadden we allebei, die donderdag 8 september 2016. Ik wist het vooraf al, door wat ik gelezen en opgezocht had.

Donderdag 8 september verlieten we ’s morgens Jasper, dat gehuld was in wolken en nevel. Onze bestemming was Banff, een klein stadje met verschillende bezienswaardigheden en onze volgende overnachtingsplaats. Bovendien zouden we er 2 nachten blijven wat ons de gelegenheid bood om de omgeving goed te verkennen.

canada7a

Maar voor we in Banff zouden aankomen, lag er 288 kilometer ongerepte natuur op onze weg. Normaal gezien rij je er 3 uur over maar dan zou je alles missen wat er aan bezienswaardigheid op die route ligt. We zouden het dus op ons eigen rustig tempo aandoen, de Icefields Parkway, de beroemde trans-Canadese route die 230 kilometer lang van Jasper naar Lake Louise tot in Banff loopt.

screen-shot-2016-10-28-at-10-12-40

Dat creeërde het probleem waarmee ik deze blog begon.

Want elke bocht, elke 5 kilometer was het uitzicht adembenemend mooi. Waren er aanduidingen om een waterval, een meertje, .. te gaan bezichtigen die nauwelijks van onze route verwijderd waren. Telkens stopten we, stapten uit met het fototoestel in de aanslag.

canada7bcanada7ccanada7dcanada7hcanada7i

De Sunwaptha Falls, Atabasca Falls met zijn krachtige waterstroom door een nauwe kloof en dan uiteraard het Columbia IceField. Een ijsveld, gletjser van 325 vierkante kilometer die de grootste ijsmassa is onder de Noordpoolcirkel.

canada7fg

We stopten er en zagen hoe druk het was in het Icefield Discovery Center. Dat lieten we liever aan ons passeren, gezien het aantal bussen dat er stonden. Je kan vanuit het center een 80-minuten rit maken met speciale “Ice Explorers” tot op de gletsjer waar je in groep een kleine wandeltocht kan maken. We vermoedden ellenlange wachtrijen om mee te kunnen. Liever niet, en bovendien konden we te voet tot aan de rand van de gletsjer wandelen. Ijskoud was het er, door de snerpende wind die de koude lucht van net boven de gletsjer onze richting in blies.

Overal stonden er waarschuwingsborden zodat je niet van het aangegeven pad afweek. Verhalen over kinderen die verdwenen in spelonken en pas uren, dagen later weer levensloos bovengehaald konden worden. Over dat je niet in rivier valt die het smeltwater van de gletsjer afvoert: de temperatuur ervan is zo laag dat je het niet snel zou overleven.

Zou het dan echt aan de opwarming van het klimaat liggen dat de gletsjer krimpt ? Op verschillende plaatsen op het wandelpad naar de gletsjervoet stonden bordjes met jaartallen en de aanduiding dat de rand van de ijsmassa in dat jaar tot dat bordje kwam. Het doet een mens nadenken over waar we mee bezig zijn. Ja, geen vliegtuigreizen maken kan daarin al helpen maar dat alleen kan de oplossing niet zijn.

Het blauwe water in sommige meren was afkomstig van gletsjerijs. Berekoud dus.

canada7e

We vervolgden onze weg, stopten in een gemoedelijke chalet om een warme soep te nuttigen en reden verder naar Banff. Aangezien we toch een dag in Banff bleven, en Lake Louise slechts 30 kilometer er vandaan lag, lieten we deze bezienswaardigheid aan ons voorbij gaan op onze route om die de volgende dag te gaan verkennen.

canada7f

Banff is een gemoedelijk stadje, gericht op skiën en natuurbeleving in alle facetten: kayakken, raften, wandelen, moutainbiken,.. Je kan er je dagen goed invullen. Bovendien waren er tal van winkeltjes, restaurantjes en bars.

En er is nog iets opvallend aan Banff. Wat wij nog nergens anders gezien hebben. Maar dat bewaar ik voor de volgende Canada-blog.

 

Advertenties

12 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s